Een gokje wagen en daarmee financiele vrijheid verkrijgen is voor velen een interessant droombeeld. Dit is zeker het geval in tijden waarin het economisch minder gaat. Fraude en oplichting is dan ook schering en inslag in een branche waar weddenschappen winnaars en verliezers kennen, en fraude altijd tot verlies leidt.
Gok fraude kent verschillende gedaanten. Berucht is de voorschotfraude waarbij winsten in het vooruitzicht worden gesteld nadat bepaalde betalingen nog moeten worden voldaan. Bulk e-mail berichten worden aan willekeurige potentiele slachtoffers gestuurd. De strekking van het bericht is dat men een miljoenen prijs heeft gewonnen en contact en identificatie gegevens ter verifiatie moet terugsturen. Pas op want deze informatie kan gebruikt worden voor identiteitsfraude. Nadat het potentiele slachtoffer heeft gereageerd is het doel zoveel mogelijk kosten in rekening te brengen waarbij grote prijzen aan het slachtoffer toekomen en binnen handbereik zijn. Vanzelfsprekend wordt er zo lang mogelijk uitgesteld totdat het slachtoffer opgeeft. Aangifte bij de politie leidt zelden tot retournering van de reeds betaalde gelden. Een vervolgstap in deze fraude heeft betrekking op ‘recovery fraude’ waarbij het slachtoffer door een gelieerde firma wordt benadert om de betaalde bedragen terug te krijgen. Wederom na betaling van een of enkele voorschotten.
Andere vormen van fraude met gokken hebben betrekking op het aanbieden van weddenschappen op niet bestaande gokwebsites of met illustere producten waarmee men eigenlijk uitsluitend kan verliezen. Een voorbeeld van dit soort geavanceerde producten zijn binaire opties en contracts for difference waarbij men kan ‘gokken’ op de uitslag van een vooraf bepaald statement.
In Nederland is gokken gereguleerd door de kansspel autoriteit. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiele Markten kunnen – al naar gelang de aangeboden diensten hiertoe kwalificeren – een bijdrage leveren aan een veilige markt. Hoewel contracten vaak goed zijn dichtgetimmerd en fraude vaak via het buitenland verloopt, kan een melding van ongewenst gedrag zinvol zijn.